Trauma

Wanneer je een nare gebeurtenis meemaakt kan het leiden tot problemen in je dagelijks leven. Er kunnen diverse problemen ontstaan na een traumatische gebeurtenis (bijv. (C)PTSS, slaapproblemen, depressie of angstklachten). In mijn praktijk bied ik EMDR behandelingen, Imaginaire Exposure,  Imaginaire Rescripting en Narratieve Exposure Therapie (NET). Hieronder kunt u een video bekijken over PTSS en behandeling met EMDR en exposure. 

 

 

Angst

Mensen kunnen in hun leven op verschillende manieren te maken krijgen met angstklachten. Zo kan je last krijgen van paniekaanvallen die zomaar uit de lucht komen vallen. Dit wordt als zo naar ervaren dat je vervolgens angstig wordt voor het opnieuw krijgen van zo'n aanval en soms activiteiten of plekken gaat vermijden.

Ook kunnen mensen last hebben van specifieke fobieën, zoals angst voor de tandarts, spinnen, vogels, injecties etc.

Dwanggedachten en -handelingen behoren ook tot de angststoornissen. Hierbij krijgen mensen bepaalde gedachten niet uit hun hoofd en/of voelen dat ze bepaalde handelingen moeten uitvoeren om hun angst te bezweren. 

In mijn behandeling maak ik gebruik van Cognitieve gedragstherapie, exposure en EMDR bij angststoornissen. 

Eetstoornissen

Er is sprake van een eetstoornis als iemand last heeft van de een of meerdere van de volgende symptomen: eetbuien met controleverlies, compensatiegedrag (braken, laxeren, vasten), overwaardering van lichaam, figuur en gewicht, emotie-eten, restrictief eten, strenge eetregels waardoor het moeilijk is om mee te doen met sociale gelegenheden. Voorbeelden van eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis. 

Eetstoornissen behandel ik met behulp van het protocol van C. Fairburn. Dit is een wetenschappelijk onderzochte methode voor eetstoornissen. Het is een cognitieve gedragstherapie die zich met name richt op het opheffen van de instandhoudende factoren waardoor de eetstoornis maar blijft bestaan. De therapie heet CBT-E.

Aangezien mijn praktijk basis GGZ betreft, behandel ik alleen lichte eetstoornissen. U kunt contact met mij opnemen om dit te overleggen.

De behandeling is een begeleide vorm van zelfhulp en we werken aan de hand van het onderstaande boek.

 

Meer informatie over eetstoornissen kun je vinden op de website van Novarum. Zij bieden specialistische behandeling (SGGZ) bij eetstoornissen. 

Naast mijn specialisatie op het vlak van trauma, angst en eetstoornissen kan je bij mij terecht voor:

  • Vermoeidheids- of overspannenheidsklachten

  • Paniekaanvallen

  • Angst voor sociale situaties

  • Dwangklachten

  • Somberheidsklachten

  • Traumagerelateerde klachten

  • Rouw

  • Ongewenste gewoonten

  • Klachten samenhangend met een negatief zelfbeeld